Den nordøstindiske chilipeber Bhut Jolokia, også kendt som Ghost Pepper, er et af de mest intense chilifrø på planeten. Dette eksotiske krydderi rangerer højt på Scoville-skalaen med 1 million SHU (Scoville Heat Units). Det betyder, at denne sort har en stærkhedsværdi, der er 16 gange stærkere end den almindelige Jalapeno!
Bhut Jolokia blev opdaget i 2000 af en gruppe forskere fra Assam Agricultural University i Indien. De dyrkede det til at skabe et våben til at bekæmpe insektangreb på landbrugsmarker. Dette var første gang, det blev officielt anerkendt og dokumenteret. Faktisk er det nogle gange blevet kaldt “verdens hotteste chili”.
Denne variation af den tropiske plante har mange navne – Naga King Chili, Bih Jolokia og U-Morok er alle navne givet til samme sort. Den har en unik smag og aroma sammenlignet med andre chilier – duften ligner lidt paprika eller røget peberfrugter. Farven er normalt orange eller rødbrun med en svag glans over overfladen.
Som alle andre chilier består bhut jolokia hovedsagelig af capsaicinoiden capsaicin, som er ansvarlig for sin intense brusende smag. Selve frøene indeholder dog ingen capsaicin; derfor kan man undgå dem for at reducere dens styrke betydeligt. Capsaicin findes primært i bladene og frøsegmenterne mellem frøene. På grund af dets høje niveau af capsaicin bruger man ofte bhut jolokia til at fremstille medicinske salver til behandling af muskel- og ledsmerter såvel som neuralgi og gigtsyndromer.
Bhut jolokia har været en favorit blandt chilibuffere verden over takket være sit halsbrandudfordrende niveau af intensitet! Da den rangerer meget højere end Jalapeno-chili (ca 10 gange stærkere), skal du have din modgang frem for at prale om du kan tage et stykke! Men selvom det kan virke skræmmende, kan du lave mad med denne chili uden frygt! Tilberedning reducerer mesterenheden dramatisk; da mere end halvdelen af styrken oftest falder under madlavningsprocessen – bare husk altid handsker.
Derfor vil vi gerne opfordre enhver fanatiker derude til at prøve disse hede griller – men pas på! Som altid (og især med ghost pepper) skal man altid huske: Spis mindre end mere; start langsomt. Vi ønsker god appetit!