three red chili on gray surface

En verden af chili

Chili er de seneste år gået hen og blevet en nærmest uhyggelig populær spise her hjemme i Danmark, og det stærke chilipeber indgår i utallige madretter, slik, sovs – det er sågar muligt at få Chili Te. Her på Chilli.dk vil vi løbende skrive om alle de interessante former for chili som man kan få hænderne i – noget af det tester vi selv, andet er noget som vi bare er faldet over og som vi tænker kunne være interessant for vores læsere at vide mere om.

Chili er som bekendt et stærkt krydderi, det oprindelige ord for krydderiet stammer fra nahuatl-sproget hvor det blev stavet chilli, med to l’er, ligesom denne side. Chili starter deres liv som frø og bliver med tiden til de stærke chilifrugter som alle kender og som efterhånden kan købes overalt. Det som gør chili så stærkt, er at de indeholder et stof der hedder capsaicin.  Capsaicin er et ganske interessant stof, og det gør egentlig det at det stimulerer en række nerver i huden, tungen og i ganen som normalt reagerer på smerte og varme, hermed tror vores hjerner at vi brænder os ved at indtage stærk chili.

Styrken på en chili måles i Scoville Heat Unit (SHU), ud fra Scoville-skalaen som du måske allerede har hørt om. Hvis det er muligt for os, så vil vi prøve at angive hvor på denne skala, de forskellige ting som vi skriver om, befinder sig. På den måde kan du nemt finde ud af, om det pågældende produkt er noget for dig.

De mest almindelige former for Chili (udover de milde peberfrugter) er:

    • Habanero som er meget stærk
    • Tabasco som også er stærk, men ikke på niveau med Habanero
    • Cayenne som er kategoriseret som værende stærk til middel
    • Jalapeno kategoriseres typisk i den milde ende af chili

Fælles for alle ovenstående former for chili, er at de naturligvis indeholder det førnævnte Capsaicin-stof.

Chili kan fås som hele pebre, eller som tørrede krydderier der eksempelvis nemt kan bruges til at give diverse madretter et ekstra pift. Det er meget individuelt hvor stærkt en chili føles for forskellige mennesker, og der er en generel holdning om, at man rent faktisk godt kan vænne sig til at spise meget stærk mad, som eksempelvis chili.

Vores primære fokusområder på Chilli.dk, vil være mad, slik, chili sovs og chili frø – men hvis du falder over andre ting som du synes vi skulle skrive om, så tøv endelig ikke med at kontakte os via vores kontakt formular.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *